De krachtige werking van het ‘omarmen’ van je emoties

Wanneer je niet goed in je vel zit, verdriet of angst ervaart, herken je vast wel de neiging om in eerste instantie ervan weg te willen lopen. We willen emoties als schaamte of gevoelens van machteloosheid liever niet voelen. We nemen dan bijvoorbeeld onze toevlucht tot chocola, chips, drank of ander middel dat even het lastige gevoel kan verdoven. Of we stellen uit, vermijden wat we spannend vinden of zoeken afleiding door bijvoorbeeld tv te kijken. Dat alles met maar één doel voor ogen: dat nare gevoel vooral maar niet te hoeven voelen. Dan lijkt het tenminste weg te zijn, voor even althans.

Al onze vermijd-verdoof- vlucht strategieën werken maar zeer kortstondig en hebben ook nog ongewenste bijverschijnselen. We worden te dik, voelen ons energieloos of doen niet wat we eigenlijk graag zouden willen doen en raken meer en meer ontevreden over onszelf.

Acceptatie en ‘omarmen’

Wat nu als je erbij blijft? Niet weggaan van het gevoel, maar het aankijken en het doorvoelen. Jezelf dan de vraag stellen: wat wil gevoeld worden? Wat wil dit gevoel me precies laten weten? Wat is op dit moment het aller lastigst om aan mijzelf te bekennen? Wat voel ik nu ten diepste? Misschien gevoelens in de trant van “Ik voel me klein en hulpeloos”. Wellicht heb je ook gedachten als “ik zou het liefste willen dat iemand nu alles voor me oplost” of “Ik voel me als een klein kind dat door zijn ouders bij de hand gepakt wil worden” en “Ik schaam me voor die gedachten en gevoelens”.

Op het moment dat je de meest lastige gevoelens en gedachten toelaat, kom je vaak tot de ontdekking dat je ze gewoon kunt (ver)dragen. Sterker nog, als je die gevoelens en gedachten aandacht geeft en accepteert dat dit is wat je op dit moment voelt en jezelf niet veroordeelt maar compassie hebt voor je kwetsbaarheid merk je dat er iets wonderlijks gebeurt. De heftigheid van de gevoelens transformeert en het wordt rustiger in jezelf. Er ontstaat ruimte en kracht. Door het omarmen van je gevoelens, emoties en kwetsbaarheden geef je deze erkenning en juist door die erkenning komen je gevoelens tot rust. Het is net als met een ouder die de gevoelens van zijn kind erkent, waardoor het zich gezien voelt en tot rust komt.

Rainer Maria Rilke verwoordt het heel mooi:

“Misschien zijn alle draken in ons leven wel prinsessen die wachten totdat wij, slechts één maal, uit liefde en moed handelen. Misschien is dat waar wij bang voor zijn in diepste wezenloos en hulpeloos en heeft het onze liefde nodig”.

De eerst volgende keer deze manier eens uitproberen?

Wens je ondersteuning bij het omgaan met lastige emoties en gevoelens? Neem dan contact met me
op voor meer informatie. Ik sta je graag te woord!