Zo stop je met piekeren en zorgen maken!

Ben jij een grote piekeraar? Maak je je vaak zorgen, zit je hoofd enorm vol en houdt het gepieker je uit je slaap? Voel je je hierdoor ook moe en somber? Weet dat het mogelijk is het patroon van piekeren te doorbreken!

De functie van piekeren en zorgen maken

Piekeren en zorgen maken is een vorm van gedrag om ergens mee om te kunnen gaan en iets niet te hoeven voelen. Hoewel piekeren en je zorgen maken onprettig is, levert het ook wat op. Dat klinkt misschien wat wonderlijk, maar als het niets zou opleveren zou je er wel  mee stoppen toch? En interessante vraag is daarom:

Wat levert het gepieker jou op?

Wat is voor jou daarop het antwoord? Heb je misschien het idee dat je daarmee controle krijgt over de situatie? Geeft het je wellicht het gevoel dat je met een oplossing bezig bent? En is dat zo? Heb je het idee dat je door het piekeren iets minder erg maakt, door er maar over te blijven doormalen? Is het voor jou een manier om je gevoel van betrokkenheid of houden van te uiten? Schiet de ander er wat mee op als jij over hem of haar zorgen maakt? Mag je van jezelf je eigenlijk wel geen zorgen maken?

Welk gevoel wil je liever niet voelen?

Een tweede belangrijke vraag is, welk gevoel gaat aan het piekeren vooraf? Piekeren is zoals gezegd een reactie op een bepaald gevoel dat je liever niet wilt voelen. In welk gevoel word of ben jij geraakt waardoor je gaat piekeren? Een gevoel van angst? Onzekerheid? Of voel je je miskend, niet gezien of iets anders? Wanneer je weet waarin jij geraakt wordt, kun je jezelf de vraag stellen: “Wat heb ik nu nodig?” of Wat helpt mij nu?

Piekeren haalt je uit het NU

Als je piekert en je zorgen maakt is dat heel vaak over iets dat in het verleden is gebeurd of over iets dat nog helemaal niet heeft plaatsgevonden. Het verleden kan je met gepieker niet veranderen. De toekomst laat zich met gepieker evenmin beïnvloeden. Het enige waar je invloed op kunt uitoefenen is het NU. Als je op dit moment niets kunt veranderen aan de situatie heeft piekeren dan zin? Piekeren over het verleden of de toekomst kost bakken met energie en levert je uiteindelijk niets op.

De kern van de oplossing: de cirkel van invloed

Stel jezelf daarom de volgende vraag: heb ik invloed op de situatie of het probleem?

Bij NEE:

Als het antwoord op deze vraag nee is, lost piekeren en je zorgen maken dan wat op? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig te geven. Sommige zaken vallen buiten je eigen invloedssfeer. Op die gebieden waar je zelf geen invloed op hebt, kun je eigenlijk maar een ding doen: accepteren dat het is zoals het is. Op het weer, de lengte van de file, de drukte in de stad, het karakter van je baas, daarop heb je immers geen invloed. Je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat: word je chagrijnig of blijf je goed gehumeurd?

Bij JA:

Is het antwoord op de vraag ja, dan kan je datgene aanpakken of veranderen waardoor je de situatie creëert waarin jij je goed voelt. De kunst is natuurlijk in dit geval je niet te laten beperken bij het bedenken van oplossingen. Voor veel oplossingen is door onze innerlijke criticus zo een bezwaar opgeworpen en krijg je het idee dat je vast zit en helemaal geen mogelijkheden hebt. Stel, je voelt je niet gelukkig in je baan. Denk je dan in oplossingen of in beperkingen? Beperkingen zoals: ik heb een vaste baan, bij een nieuwe krijg ik een tijdelijk contract dus ik doe het maar niet? Of ik heb een hypotheek dus ik zit vast aan mijn vaste baan. Is dat werkelijk zo?

De Dalai Lama vat het heel simpel samen:

“Als er geen oplossing is voor het probleem, verspil dan geen tijd met je zorgen maken.
Als er een oplossing is voor je probleem, verspil dan geen tijd met je zorgen maken”

Richt daarom vanaf nu al je energie op de zaken uit je cirkel van invloed. Denk je eens in wat je daarmee wint. Je verkrijgt grip op de situatie en herneemt de regie. Hierdoor lekt energie niet langer meer weg. Je ervaart meer rust, het wordt weer kalm in je hoofd waardoor je beter kunt slapen en je fitter en energieker voelt!