Antwoorden uit je onbewuste met behulp van meditatie en imaginatie

Wanneer je op het punt beland bent dat je het even niet meer weet of twijfelt wat de “juiste” keuze is voor je dan zijn er meerdere wegen om achter je eigen antwoorden te komen. Twee methoden wil ik hier bespreken, die van meditatie en van de actieve imaginatie. De eerste kun je makkelijk thuis toepassen en de tweede is een belangrijke methode binnen de integratieve psychotherapie.

Meditatie

Inzichtgevende meditatie, ook wel Vipassana meditatie genoemd, is een eenvoudige manier om in contact te komen met datgene wat er in jezelf aanwezig is. Wanneer je tijd maakt voor meditatie en de ruimte neemt om je aandacht naar binnen te richten, zal je allereerst merken dat je tot rust komt. Hoe langer je de tijd ervoor neemt, hoe meer ontspanning je zult voelen. Maar ook zal je ontdekken welke gedachten, gevoelens, sensaties en beelden er vanuit het onbewuste naar boven komen. Soms kan er ineens iets naar voren komen, een gedachte of een gevoel bijvoorbeeld, dat jou iets duidelijk maakt.

Daarnaast kun je al mediterend ook een gerichte vraag stellen aan je onbewuste en vervolgens onderzoeken welke sensaties en signalen naar voren komen. Deze kunnen zich op verschillende manieren aan je presenteren. Je lichamelijke reacties en sensaties kunnen je een richting geven. Wanneer je spanning of iets dergelijks bemerkt als een reactie op de vraag, is dat een signaal aan je. Gedachten en emoties die naar voren komen zullen je ongetwijfeld op een spoor brengen, evenals beelden die verschijnen. Hoe vaker en langer je mediteert hoe rijker de informatie zal zijn die naar voren komt. Op Youtube zijn diverse links te vinden voor geleide vipassana meditaties.

Actieve Imaginatie

Een methode die bij integratieve therapie veel wordt gebruikt is die van de Actieve Imaginatie. Alle vragen waar je een antwoord op wilt, kun je voorleggen aan je onbewuste. Voorbeelden van vragen zijn: Waar ligt mijn passie? Wat blokkeert mij om te doen wat ik wil? Heb ik de goede keuze gemaakt? Welke richting wil ik op?

Zo begeleidde ik laatst een cliënte die antwoord op de vraag wilde hebben of ze wel echt verder wilde in het vak van haar studie waar ze al heel ver mee was gevorderd en welke richting ze precies op wilde. Om een antwoord op die vraag te vinden heb ik een actieve imaginatie begeleid.

Een imaginatie start met het naar binnen richten van de aandacht met een eenvoudige en korte ontspanningsoefening en vervolgens vraag ik aan de cliënt om een fantasie bos of natuurlijke omgeving voor te stellen. Vanuit die fantasie omgeving vertrekt de cliënt voor een ‘wandeltocht” door haar imaginaire bos die geheel tot leven komt, als ware het een film. Zij gaat vervolgens op pad om datgene tegen te komen dat haar informatie kan geven om een antwoord op haar vraag te krijgen. Zo kwam zij al wandelend bij een beekje, waar aan de overkant een oud vrouwtje zat. Op mijn vraag wat cliënte nu wilde, antwoordde ze dat ze naar dat vrouwtje toe wilde. Uit het gesprek met het oude vrouwtje bleek dat het voor haar niet zo relevant was dat ze nu al precies wist wat ze wilde worden, maar dat de weg ernaar toe belangrijk was. Dat ze vooral daarvan moest genieten en dat ze erop kan vertrouwen dat het al doende duidelijk wordt welke richting ze op wil gaan. Dat gaf haar zoveel rust dat ze helemaal opgelucht was na afloop.

Het bijzondere van een actieve imaginatie is dat alles wat je tegenkomt een representatie is van je binnenwereld. De antwoorden liggen in jezelf besloten. Wwanneer je de beweging naar binnen maakt en daar tijd en aandacht voor neemt, wordt het vanzelf duidelijk.

Onderstaand citaat verwoordt het mooi vind ik:

“De deur van geluk gaat naar binnen open”
Kierkegaard